Friday, March 11, 2016

Tilbage til de hvidmalede, klonede David Lynch-stakitter

I 1990 boede jeg i boligkomplekset Barons Keep lige over for undergrundsstationen Barons Court i London (eller "metrostation", som det hedder på nymodens dansk. Too bad I'm not nymodens. Hmm, nu jeg tænker over det, hedder det velsagtens "metro station", da 95 % af danskerne tror, vi ikke længere har sammenskrivning, eftersom de ikke har det i USA. Jeg tror, det var Søren Brun, der sagde det bedst ...) og fulgte med i den dengang helt nye TV-serie Twin Peaks af David Lynch.

David Lynch havde jeg allerede mødt kulturelt, da BBC tidligere havde sendt nogle af hans kortfilm, bl.a. THE GRANDMOTHER, og et dokumentarprogram. Jeg optog naturligvis hele baduljen og har grangiveligt stadig alle de gamle bånd, inkl. hele første sæson af Twin Peaks.

Nå, men i øvrigt er det slet ikke David Lynch eller Twin Peaks, vi skal snakke om. Og så alligevel. Serien blev produceret af ABC, og da den et par år senere sluttede, fik konkurrenterne ovre på CBS selvsagt den geniale idé at smede, medens jernet var varmt, og sprøjtede derfor en lignende "weirdo"-fjernsynsserie på markedet; Picket Fences. På dansk TV blev serien lanceret som Under overfladen. Twin Peaks kørte fra 1990-91, og Picket Fences kom lige på hælene af førstnævnte i 1992.

Mellem 91 og 96 valfartede jeg lige dele frem og tilbage mellem Australien og Danmark, og selvom jeg fulgte Picket Fences, har jeg hverken nogen erindring om, hvor mange afsnit jeg fik set, eller hvornår Dansk TV viste serien. Og kørte den på DR eller TV2? Jeg checkede Henrik Larsens indeks over psykotroniske TV-serier i Obskuriøst, men han lader ikke til at have taget den med. Den er ellers vældig psykotronisk. Men hvorom alting er, så må det have været efter 1994, da jeg husker at have set flere afsnit i det opmagasineringsrum (læs: en lejlighed), som jeg havde anskaffet til opbevaring af alt mit ragelse i 94.

Der er altså gået omkring 20 år, siden jeg første gang så serien. Første og indtil i går aftes også eneste gang. Som det jo nogle gange går med kloner, efterligninger og direkte remakes, så viste kopien sig mere holdbar end originalen. Og modsat Twin Peaks' oprindelige to årgange (30 episoder) overlevede Picket Fences med hele fire sæsoner (88 afsnit). I flere år ærgrede det mig, at jeg ikke have fuldført mit projekt fra 90'erne med at optage samtlige afsnit. Og da min natur byder mig at slette alt igen, hvis ikke jeg har fået fat i det hele, så kunne jeg ikke engang gense enkelte episoder i årenes løb. Ja, i alt fald ikke før 2007, hvor sæson 1 udkom på reg. 1 DVD i USA. Jeg blev naturligvis ufatteligt glad for nyheden om udgivelsen, ventede ni år, og ilede ud og købte den! Yay!

Desværre lader det ikke til at bokssættet blev nogen videre succes i Kamerika, for det blev ved den ene udgivelse. For nyligt har efterkommere af britiske tugthusfanger og jævnt kriminelle (dvs. australiere) heldigvis udsendt sæson 1-3 og nr. 4 skulle komme meget snart. Jeg er ikke helt sikker på, hvem der har udsendt sæson 1 og 2, men sæson 3 skulle være kommet på Madman, som er et sublimt australsk DVD-selskab. Når jeg er i tvivl, skyldes det flere stærkt negative brugerkommentarer på Amazon UK om billede- og lydkvaliteten af sæson 2, hvilket ikke ligner Madman. Men indtil videre er det altså det eneste måde at se sæson 2 og 3 på, med mindre man går bootleg-vejen eller ser private TV-optagelser. EDIT: Senere er alle fire sæsoner udkommet både på australsk og tysk dvd. I Tyskland både som enkelt-sæsoner og som komplet boxsæt; De tyske kan købes via prøjsisk Amazon /Jack 11.10.22)

Nå, men op i røven med alt det petitesseflueknepperi om udgivelser og dansk TV og hvad fanden ved jeg. Jeg genså piloten engang i nat, og det vigtige her, det som er på alles læber (eller burde være det) er selvsagt: Holder den så, serien? Eller fremstår den som dén klon, seriens samtid beskyldte den for at være?? Og var Jack J underholdt???

Det vigtige først: Ja, jeg var glimrende underholdt. Persongalleriet er finurligt, dialogen flød fint, og historien i det spillefilmslange pilotafsnit fin nok til at gøre det, som den skulle; give os den finurlige dialog af det flydende persongalleri. Eller hvordan det nu var. Da jeg så serien i 90'erne, var jeg vældig glad for Holly Marie Combs i rollen som sheriffens datter, Kimberly Brock. I dag, tyve år senere, jah joh, hun er stadig en smækker sag, men her i alderdommen er det scenerne med den skæve og tossede forsvarsadvokat Douglas Wambaugh, som begejstrer her i huset. Wambaugh spilles af Philip "Fyvush" Finkel, som allerede dengang var en ældre herre. Jeg slog ham op på Wiki og kan med glæde meddele, at han i en alder af 93 stadig er i fuld vigør. Eller i alt fald i live. EDIT - 11.10.22: Det er han så ikke længere. Finkel gik bort 14. august 2016 - altså omkring tre mdr efter mit blogindlæg. RIP

Hvis der er een ting, der både i 90'erne og i nat irriterede mig, var det serien kendingsmelodi, hvori der bliver hamret på et klaver, som om det var en skide syvårig, der sad på taburetten. Men man kan jo for fanden skrue ned for lyden under rulleteksterne, så det går nok. Holder serien? Ja, nu er det jo som sagt kun pilotafsnittet, jeg har set, men jeg synes, det holdt ganske glimrende. Jah-joh, der var måske et par detaljer hist og pist, men jeg synes stort set, afsnittet kørte glimrende.

Fremstår serien så, som den klon, samtiden dengang anklagede den for at være? Nej, det synes jeg ikke. Om de skæve personer i Under overfladen ville have eksisteret uden Twin Peaks' succes, er måske nok tvivlsomt, men hva' fa'en. Ville Sodom have eksisteret uden Kreator eller Destruction? Der laves næppe noget popkultur, der ikke ta'r sin inspiration et eller andet sted fra. Tricket er at lave noget, der kan leve sit eget liv, og det synes jeg Picket Fences levede op til - i alt fald med pilotafsnittet. Nu får vi at se med resten af serien. Hvis det går alt for meget ned ad bakke med kvaliteten, skal jeg nok følge op på dette indlæg med et nyt, vredt indlæg, hvor jeg brænder lortet på bålet. Indtil dét sker, vil jeg nøjes med at anbefale serien (for 117. gang: i alt fald pilotafsnittet!).


PS: Og jo, jeg poster med vilje indlægget på den engelske udgave af bloggen og vil i den forbindelse lige gøre danske/skandinaviske læsere opmærksomme på, at man ikke får notifications fra den danske del, hvis man kun abonnerer på den engelske side af bloggen. Om end de ser ens ud, er der tale om to forskellige Blogger.com-blogge.

1 comment:

  1. Haha, I know, I know, I don't know what came over me. I'm an Aussie Londoner so why do I even attempt to write in this Dutch or Swedish lingo or whatever it is. At least I don't do videos in anything but English. :P

    ReplyDelete